Gastenboek

Vragen of opmerkingen over de Historische Vereniging Loppersum of de geschiedenis van Loppersum kunt u hieronder kwijt:


24 reacties to “Gastenboek”

 1. Wim de Wagt · Beantwoorden

  Beste lezer of lezeres,

  Eind mei verschijnt er van mij een boek, ‘De kunst van het herinneren, Een reis langs de verbeelding van verdriet en schoonheid’, bij uitgeverij Bas Lubberhuizen te Amsterdam. In een van de hoofdstukken reconstrueer ik de tragische geschiedenis van de joodse familie Emmering. Deze familie was oorspronkelijk afkomstig uit Loppersum en verhuisde naar achtereenvolgens Slochteren en ’t Zandt. Twee mannen van deze familie – Benjamin en Simon Emmering – trouwden met een Duits-joods meisje en emigreerden rond 1904 naar Lübeck. In mijn verhaal concentreer ik mij op Benjamin en zijn kinderen, Adolf, Eva en Elena. Deze laatste drie vluchtten in 1934 voor de nazi’s naar Amsterdam, maar werden daar opgepakt en gedeporteerd, evenals Adolfs vrouw en hun dochtertje Ingrid. Allen kwamen om in de kampen.
  De aanleiding om mij met deze familie bezig te houden is de toevallige vondst van een envelop met foto’s en documenten van Adolf en zijn familie, niet zo lang geleden ergens in Amsterdam. Vanzelfsprekend heb ik, behalve in Amsterdam en Lübeck, ook onderzoek gedaan naar deze familie in de provincie Groningen, maar veel ben ik daar helaas niet wijzer geworden. Mijn vraag nu aan u, als historische vereniging is, of er toch nog enige kennis bestaat over de Emmerings. Wat mij bijvoorbeeld intrigeert is of er een bepaalde band tussen Noordoost Groningen en Hamburg-Lübeck bestond (handel?), waardoor de Emmerings in contact kwamen met joodse families aan de Oostzee. Benjamin bijvoorbeeld was veehandelaar.

  Graag hoor ik van u een reactie wanneer u iets weet, of wanneer u zomaar wilt reageren op mijn bericht!

  Met vriendelijke groet,

  Dr. Wim de Wagt, kunsthistoricus

  • Bram van Dam · Beantwoorden

   Dag Wim de Wagt,

   In ons boek “Namen in steen” hebben wij ook aandacht besteed an de Joodse familie Emmering in ’t Zandt. Nadere informatie is daar te vinden. U kunt via de mail contact met mij opnemen.

   Bram van Dam

 2. ronald schipper · Beantwoorden

  Ik zag dat jullie ook grafstenen opnieuw hebben opgeschilderd. Ik wil dat ook doen voor een aantal graven uit mijn familie. Ik heb dat eens geprobeerd maar zonder succes. Kan iemand mij dat leren of vertellen hoe dat met meer succes te doen?

 3. Henk Schildhuis · Beantwoorden

  Bericht voor Ronald Schipper,
  Elke woensdag en zaterdag morgen tussen 9.00 en 12.00 uur zijn ongeveer 18 mensen bezig met allerlei opknap werkzaamheden.Het beste is ze te bezoeken en te bevragen over het schilder en opknapwerk op het begraafplaats coordinator is Rini Doff .De werkzaamheden gaan door tot begin september

 4. Rene · Beantwoorden

  Hallo Ik zou graag iets willen weten. Ze zijn nu hier met de wijmersweg bezig nieuw asfalt erop en de herinrichting. Ik liep vanmiddag over de stoep. En stak de kruisweg over.En zag ineens in het fietspad kleine ronde verschillende grote keitjes liggen. Omdat het heel diep uitgevreest was. Ik heb de foto’s van gemaakt en op mijn facebook gezet. Ik ben dus benieuwd of het fietspad de wegen hier in Loppersum uit keitjes bestond? Zouden jullie dat misschien weten?

  Mvg Rene Quint.

 5. Henk Schildhuis · Beantwoorden

  Dhr Quint, U kunt het beste bij de gemeente te rade gaan. Daar weten ze alles van wegen en verharding. Gr. Henk Schildhuis., HVL bestuurslid

 6. Philip Reinders · Beantwoorden

  Op 22 April 1945 werd in Loppersom, ik vermoed in de omgeving van Wirdumerweg een huis beschoten, waarbij 2 Canadese soldaten omkwamen, is hier iets over bekend, en is zoja is de door mij genoemde locatie dan correct?

  BvD Philip Reinders

 7. Henk Schildhuis · Beantwoorden

  Geachte heer Reinders,

  Eén van onze leden, dhr. R. Middel, weet erg veel over de oorlog en het
  verzet. Hem hebben we uw vraag voorgelegd. Hij antwoordt:

  ” Volgens mij heb ik, tijden geleden ,eenzelfde vraag gehad. Helaas laat
  mijn
  herinnering mij in de steek wie de vragensteller toen was.
  Helaas voor de heer Reinders moet ik hem teleur stellen. Uit geen enkele,
  mij ter beschikking staande, gegevens wordt gerept over
  de dood van 2 Canadezen. Ik denk dan ook niet dat dit gebeurd is. Ik heb
  gegevens van enkele personen uit de Singelweg (dagboek en interview )en die

  spreken daar niet over.
  Wel waren er die dag enkele gewonden op de Singelweg maar dat waren
  Nederlandse burgers. Het is ook onlogisch, want toen de Canadezen op de
  Wirdumerweg waren, waren de Duitse soldaten al lang verdwenen, richting
  Delfzijl. Wel is er een Canadees gevallen maar dat was morgens op de
  Wijmersweg, kruising Lagestraat. Die is door een Duitse soldaat
  neergeschoten maar direct daarop onderging hem hetzelfde lot want de
  Canadezen rukten op via de Nieuwe Tuinen en omgeving.(begin bevrijding)
  Daar is nog een getuige van die bij mij in het Assieshof woont en toen in de

  puberteit leefde en door het dorp zwierf. Hij woonde aan de Singelweg en zou

  zeker iets gehoord of gezien hebben over het voorval waarover dhr. Reinders

  schrijft.”

 8. Klaas Jan Bolhuis · Beantwoorden

  Via facebook werd ik geattendeerd op de navolgende link. http://tinyurl.com/kdwmcxh
  (De dorpsfilm van 1970 van Loppersum)

 9. Els Vermij · Beantwoorden

  Mijn grootouders woonden van 1922 tot 1930 in Loppersum. Mijn grootvader was hoofd van de ulo. Zes van de negen kinderen van mijn grootouders, onder wie mijn moeder, werden er geboren.
  Vraag:
  1. Wie weet op welk adres resp. in welk huis zij woonden?
  2. Bestaan er uit die tijd foto’s van de ulo – en mogelijk ook van de chr. lagere school in Loppersum?
  Ik ben benieuwd!
  m.vr.gr.
  Els Vermij
  Hilversum

 10. Henk Schildhuis · Beantwoorden

  Mw Els Vermij
  Wel staan in het lopster foto boek op blz 40 t/m 43
  wat foto’s.van de school en wat klassen.Verdere info zomogelijk graag via secr van de HVL .Belangrijk is de naam van uw grootvader gr H.Schildhuis

 11. Jelle Sikkens · Beantwoorden

  Ik ben op zoek naar Ge Hoeksema Haar ouders
  hadden in 1957 een slagerij in de Dijkstraat in
  Appingedam.Ge Hoeksema was in 1956-57 telefoon
  niste in de Milva-kazerne in Appingedam

 12. Arnold Ruiter · Beantwoorden

  Ik ben bezig met het uitzoeken van de zeemansjaren van Andries Wolter Smit geboren in Loppersum 26 oktober 1841 en overleden in Loppersum 10 augustus 1906. Hij overleefde vier scheepsrampen. Na het verlies van zijn laatste schip de Bengalen in 1893 kwam hij aan wal. Hij werd winkelier (manufacturen ?) in de winkel van zijn vrouw Grietje Groenboom.
  Vraag. Wie weet waar Andries Wolter Smit gewoond heeft in Loppersum en waar hij in Loppersum is geboren. Reacties graag naar arnold.ruiter@home.nl

 13. Dick Snel, Calgary, Canada · Beantwoorden

  Het spijt me u te moeten meedelen dat de navigator van jet vliegtuig dat in 1944 in Loppersum/Garrelsweer is neergestort op 4 augustus 2014 is overleden.

  ik was een kennis van dhr. Fowler en zijn reisagent, die zijn reis in 1995 naar Loppersum/Garrelsweer georganiseerd had.

  FOWLER, Ian Hamilton
  7 Condolences

  FOWLER, Ian Hamilton obituaries
  June 11, 1921 – Castor, AB
  August 4, 2014 – Calgary, AB

  It is with great sorrow that we announce the passing of Ian Hamilton Fowler on August 4, 2014 at the age of 93 years.

  Ian spent his youth in Brooks, Alberta where he earned his King Scout. During WWII, Ian was a Flight Lieutenant navigating a small mosquito plane until he was shot down and became a Prisoner of War. Upon returning to Canada, he married Dorothy and proceeded to study and graduate from the University of Alberta with Distinction in Chemical Engineering. Spanning 37 years, he had a diverse and exciting career with Imperial Oil. Work opportunities took him to Montreal, Edmonton, Dartmouth, Regina and Calgary. As well, there were international postings in Argentina, Uruguay and Asia. He loved to hike, cross country ski and garden. Ian was president of the Esso Annuitants in Calgary and was active with the POW and Air Crew Associations in Calgary. He enjoyed the arts, playing bridge, bowling and reading. Ian was an active member of the United Church of Canada. He and Dorothy travelled the world, danced, and made many friends. He gave the best hugs, always had an encouraging word and truly cared for those around him.

  He is survived by his daughter Carlann Thomas, son-in-law Gary Thomas, grandchildren Neil and Heather and nephew Greg Madsen (Suzie) of Vancouver. He was predeceased by his beloved wife of almost 68 years, Dorothy Martina (nee Pemberton).

 14. G.J. Visser · Beantwoorden

  Beste mensen,

  Bij historisch onderzoek m.b.t. een pand aan de Thomas a Kempisstraat te Zwolle stuitte ik op een bijzondere bewoners-samenstelling begin twintigste eeuw: Hier woonden toen samen een broer en zus èn twee dochters van laatstgenoemde. Bij nader onderzoek bleek deze familie uiteindelijk afkomstig uit de provincie Groningen. De dame, Zwaantje Harkelina Bos geheten, bleek gescheiden en dreef eerder met haar toenmalige echtgenoot Ludolf Elema een logement “Het wapen van Loppersum” te Loppersum alwaar het gemeentebestuur vergaderde. Dit laatste bleek uit een verkoop-advertentie die ik ontdekte in het Nieuwsblad van het Noorden (1896). Weet iemand misschien iets meer over deze mensen en/of hun toenmalige logement ?

 15. G.J. Visser · Beantwoorden

  Ik moet een fout herstellen in m’n bericht hiervòòr: Betreffende inwoners van Zwolle waren geen broer en zus maar neef en nicht.

 16. Henk Schildhuis · Beantwoorden

  Dat is leuk zeg, zo’n gastenboek.
  Proficiat!

 17. Fam. Koerts-Stenveld · Beantwoorden

  Het boek aangeschaft van Willem Frederik Pastoor. Een erg mooi boek… aha erlebnis!!!
  Hebben beiden in Eenum/Loppersum gewoond.

 18. L.J. Mulder · Beantwoorden

  Hallo, volgens mij klopt het niet dat timmerfabriek van Perdok Wijmersweg in 1984 afgebrand is maar in 1978 of begin ’79 daar we voorjaar ’79 naar Groningen verhuisd zijn, maar van Fivelstraat 7 uit hadden we het zicht op de achterzijde van deze brand.
  Groetjes Lucas Mulder

 19. Reint Middel · Beantwoorden

  Aan G.J.Visser. Mijn antwoord op je vraag van 24-10-2014 is te lang om op te nemen in deze rubriek Wanneer je je e-mail adres aan mij stuurt krijg je de mij bekende gegevens over Ludolf Elema. r.middel1@hetnet.nl

 20. D.Lemstra · Beantwoorden

  Als aanvulling op enkele vragen van dhr. Reinders het volgende:
  Tijdens de bevrijding van Loppersum zaten wij (buurtbewoners van de Wirdumerweg) in de kelder van de chr. school. Na de beschietingen, bij het verlaten van de schoolkelder, zagen wij op de Wirdumerweg o.a. tanks, jeeps en onze bevrijders. Ook lag op de oprit naast het huis van de fam. Bloema een gesneuvelde Duitse soldaat. Ik was ooggetuige.
  Er is in de achtertuin, naast de onderwijzerswoning, (in de buurt van onze schuilkelder) naast het kippenhok een granaatinslag geweest. De bewoonster mevr. Baron vertelde later dat ze geen kip terug had gezien, alleen een paar veren.

  Op de begraafplaats in Loppersum, in de uiterste Zuid/Oosthoek (dus van het oude gedeelte) zijn enkele (hoeveel?) gesneuvelde Duitse soldaten begraven.
  Er is a: geen markering en geen enkel herkenningspunt.b .m.i.weggewerkt-zand erover in die chaotische tijd.c: m.i. ook nergens geregistreerd.
  Bovenstaand verhaal is medegedeeld,aan mijn vader, door Aries Balkema,toen in dienst van de Gemeente Loppersum als chef onderhoud o.a ook van de begraafplaats.
  In de jaren ’60 tijdens uitvoering van enig onderhoudswerk aan een familiegraf op de begraafplaats zijn mijn vader en ik nog eens naar de Zuid/Oosthoek gelopen en hebben daar een paar minuten stil gestaan en gekeken naar ‘niets’. Mijn vader zei toen: “Men kent en vindt hun standplaats zelfs niet meer” (een citaat uit de Bijbel). Ik vond dat heel ontroerend.

 21. H.(Henk) A.van der Munnik · Beantwoorden

  Mijn zoon Henk-Jan (44) en ik (77) gingen al vroeg op pad van Steenwijk naar Loppersum, om daar de 70e viering van de bevrijding mee te maken. Het programma, samengesteld in samenwerking tussen de Historische Vereniging Loppersum en Rederijkerskamer SAPPHO klonk als een klok! 7- 8 wandelingen van een uur door het centrum van Loppersum met op bepaalde punten theaterspel van verschillende situaties die zich tussen 1940 en 1945 voordeden Verder een fraaie en instructieve tentoonstelling van beschikbaar gestelde attributen uit de bezettingstijd in de Grote Kerk. Ik was bij de bevrijding op 20 april 1945 juist de dag daarvóór 7 jaar geworden. Deelname aan de 70e herdenking van de bevrijding betekende een verrijking van mijn herinneringen aan die tijd! Een grote pluim op de hoed voor de HVL, SAPPHO, de organisatoren, de deelnemende spelers en de vrijwilligers. Zij allen hebben met deze 70e herdenking een goede slag geslagen en ongetwijfeld velen, waaronder mijn zoon en ik, een groot genoegen gedaan!

 22. Henk Schildhuis · Beantwoorden

  Succes met de vernieuwde web site

 23. Dank aan de vrijwilligers van het begraafplaats project voor het herstellen van de twee grafsteentjes van onze familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *