Geslaagde activiteiten rond Suntermeerten

In het weekend voorafgaand aan Sint Maarten organiseerden we twee activiteiten voor de jeugd. Op zaterdag 9 november kinden kinderen een lampion maken van een voederbiet, zoals vroeger ook wel gedaan werd. Tom Dijkstra en Jan Kempenaar hadden de bieten eerder in de week al opgehaald en schoongemaakt, en op zaterdagochtend konden de eerste belangstellenden om elf uur direct aan de slag.

Tom had zijn gatenzaag en zijn werkbank meegenomen om de bieten vast ‘voor te boren’. De bietenpulp spetterde nogal, tot veel hilariteit van de bezoekers en de pers.

We kregen deze zaterdagochtend bezoek van verschillende media. Havenstad FM kwam een praatje maken, gevolgd door Radio Noord en aan het begin van de middag draaide de bus van Expeditie Grunnen ook nog het Zigtermanplein op. ’s Avonds kon heel Groningen zien hoe in Loppersum ‘ouderwetse’ voederbieten tot lampions waren omgetoverd.

Op zondag 10 november waren de Lopster schoolkinderen aan de beurt in de Petrus en Pauluskerk. Ze hadden hun lampions meegenomen (een enkeling inderdaad de voederbiet!) en zongen allerlei bekende en minder bekende Sint Maartenliedjes. De kinderen hadden op school geoefend onder leiding van Joke Scholten. Fré Schreiber en Harry van der Klei vertelden allebei een verhaal over het feest en de tradities. Orgelspel was er van Ad Gramsbergen.

Het concert verliep wat rommelig, maar de vele bezoekers hebben genoten van het plezier waarmee de kinderen hun liedjes zongen. Of er in Loppersum op 11 november ook werkelijk meer variatie was in wat de kinderen aan de deur ten gehore brachten, weten we niet precies. Het concert was in elk geval een leuk moment met een geslaagde opkomst.

De mooie foto’s hieronder zijn van Geert Boiten.