21 september: drukte in het dorp

Op deze prachtige nazomerzaterdag was het een drukte van belang in Loppersum: CBS Roemte vierde haar 125-jarig jubileum met een reünie. Ruim driehonderd gasten van dichtbij en ver weg genoten in de ochtend van een programma in het gebouw van Waardevol Leven en in de middag liepen ze over de kermis en door het dorp. In ‘De oude slagerij’ was het een drukte van jewelste. Vele tientallen bezoekers bekeken oude schoolspullen en haalden herinneringen op.

Ook aan de andere kant van het dorp, op het festival Achter de Lagestraat, was de HVL vertegenwoordigd met een kraampje. Ons thema was ‘schrijven in vroeger tijden’ en bezoekers konden verschillende schrijfmiddelen uitproberen: griffel en lei, kroontjespen en ganzenveer. Vele kinderen, maar ook volwassenen, kwamen bij het kraampje om te tekenen en te schrijven.

De appel
Bestuurslid Jan Kempenaar had van één van zijn bomen een reusachtige Zedeling geplukt. Die lag middenin het kraampje te pronken: bezoekers konden het gewicht raden. Meer dan zestig mensen deden een poging en hun schattingen liepen uiteen van vier kilo tot een half pond.
De uiteindelijke winnaar zat er maar twee gram naast: Hans Ozinga schreef 785 gram op en de appel bleek 787 gram. Bijzonder was wel, dat Hans op de zondagmiddag de allerlaatste bezoeker was die een gokje waagde. Hans won een setje van 10 nostalgische ansichtkaarten met afbeeldingen van ons mooie dorp.