Verhalenmiddag oude winkels in Wiemersheerd

De Historische Vereniging organiseerde op zaterdag 31 maart in Wiemersheerd een presentatie met verhalen over de oude winkels van Loppersum. Ondanks het schitterende lenteweer zat de zaal goed vol en kwamen de tongen al gauw los bij het horen van de vele bekende en minder bekende verhalen over de Lopster middenstand.

Rini Doff beet het spits af door te vertellen over de melkventerij van haar vader, Paul Wiersema. Diens vrouw kreeg bij haar huwelijk de melkloop van haar eigen vader mee en zo werd de bruidegom al snel melkboer. Rini liet foto’s zien van haar moeder met emmers melk aan het stuur, van de kar (met pony), de elektrowagen en allerhande meer.

Daarna was het de beurt aan Els Pilon. Zij is de dochter van drogist Aslander, die jarenlang zijn winkel had aan de Nieuwstraat, waar nu de Wereldwinkel te vinden is. Els vertelde van alles over het vak van drogist en legde van verschillende voorwerpen uit, waar ze voor dienden.

Na een pauze met poffertjes was het de beurt aan Tom Dijkstra. Zijn vader Reddy was vroeger de man achter Elektro Dijkstra in de Hogestraat, waar je terecht kon voor alles waar een snoer aan zat, van lampen tot televisies. Tom vertelde ook over de gezamenlijke winkelshows die de middenstanders vroeger gaven, de verzuiling en de concurrentie, maar ook over de saamhorigheid.

Er werden herinneringen opgehaald aan de kermis, aan de poffertjeskraam van vroeger. Eén van de aanwezigen was een bakkersdochter uit Winneweer. ‘Ik was zelf heel graag bakker geworden. ‘Ik trouw met een bakker!’ zei ik toen ik jong was. Het werd een timmerman.’

Foto’s: Chris Bomekamp