HVL krijgt schilderij cadeau van gemeente

Leden en bestuur van de HVL ontvingen op donderdagavond 22 november een bijzonder cadeau uit handen van wethouder Rudi Slager. Hij schonk, namens de gemeente, een schilderij van het vrachtschip Loppersum III aan de vereniging.

‘We kunnen het wel ergens in het gemeentehuis ophangen, maar waar komt het dan na de herindelingen terecht?’ vroeg wethouder Rudi Slager zich af. ‘Daarom vinden we het een goed idee dat de Historische Vereniging zorgt voor een mooie plek voor dit schilderij.’ Voorzitter Els Zwerver nam het schilderij en een certificaat van echtheid in ontvangst en bedankte de gemeente hartelijk voor dit cadeau. De HVL gaat op zoek naar een geschikte plek om het schilderij aan alle inwoners te kunnen tonen.

Het schilderij is een zogenaamd scheepsportret van de hand van Frans Daniël Romeijnsen (geb. Terneuzen 1944, signeernaam Rodan). Er zijn in totaal drie vrachtschepen geweest met dezelfde naam van dezelfde rederij. Het schip op het doek liep in 1957 van stapel en voer tot 1974 de wereld over met op de boeg ‘Loppersum III’. Het volledige verhaal over de drie schepen is te vinden in de Lopster Kroniek 2018, die begin december verschijnt.