Weerzien tussen Lopster oud-winkeliers tijdens opening expositie

Het was gezellig druk op zaterdag 21 oktober in Ons Dorpshuis in Loppersum. Een groot aantal Lopsters bezocht de opening van de tentoonstelling ‘Oude winkels in Loppersum’ van de Historische Vereniging. Dat leverde bij veel bezoekers een weerzien op met oud-middenstanders, oud-collega’s en oud-concurrenten.

De tentoonstelling van oude winkelspullen, variërend van het gereedschap van fietsenmaker Van der Molen tot de litermaat voor de zoepenbrij van melkventer Wiersema en allerhande interessante snuisterijen daar tussenin, trok op de openingsmiddag ruim honderd bezoekers. Bestuurslid Henk Schildhuis, die vele uurtjes in het benaderen van alle bruikleengevers heeft gestoken, opende samen met de jongste bezoeker de tentoonstelling door de melkventersbel te luiden.

Weerzien

Veel mensen kwamen kijken hoe de spullen van hun ouders of grootouders een plaatsje hadden gekregen in de vitrines, maar er waren ook flink wat oud-middenstanders zelf naar de expositie gekomen. Daar wachtten hen soms bijzondere herenigingen: winkeliers en vaste klanten die elkaar jaren niet gezien hadden of concurrenten die samen herinneringen konden ophalen aan vroeger. Enkele films uit de jaren zeventig en tachtig over de Lopster middenstand trokken ook veel bekijks.

Speurtocht

Ook erg geslaagd was de combinatie van expositie en speurtocht. In de week voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling was er een puzzeltocht uitgezet die de deelnemers langs oude winkelpanden voerde, waar vragen beantwoord moesten worden. Veertig mensen kwamen hun formulier inleveren en uit de foutloze inzendingen werd Marthy Bos als winnaar getrokken. Zij ontving een fotoboek over W.F. Pastoor.

De tentoonstelling is nog een aantal maanden gratis te bezoeken in Ons Dorpshuis aan de Wirdumerweg 22 in Loppersum. De eerstvolgende open middag is op zaterdag 4 november tussen 14 uur en 17 uur. Andere open middagen worden gepubliceerd op www.hvloppersum.nl of op de facebookpagina van de HVL.

(Alle foto’s zijn gemaakt door Chris Bomekamp)

Bestuurslid Henk Schildhuis heet de bezoekers van harte welkom.

Henk Schildhuis luidt samen met de jongste bezoeker de melkventersbel.

Gezellige bijpraten tijdens de expositie.

Ruim honderd bezoekers op de opening van de expositie.

Weerzien tussen oud-concurrenten: links bakker Oomkes, rechts bakker Norden met in het midden zijn vrouw.

Bakker Norden trekt uit de juiste inzendingen van de speurtocht de gelukkige winnaar.

(Alle foto’s zijn gemaakt door Chris Bomekamp)