Honderd bezoekers voor Eerste Lopster Museum

Het Eerste Lopster Museum was maar één enkele zaterdagmiddag (23/9) open, maar smaakte wat de HVL betreft absoluut naar meer. De tentoonstelling van archeologische objecten trok bijna honderd bezoekers.

Burgemeester Rodenboog verrichtte de opening op wel heel bijzondere wijze. Met de metaaldetector van Aldwin Wals ging hij op zoek naar de sleutel van het museum, die voor de gelegenheid even onder het gras bij de molen was begraven. Nadat de sleutel was gevonden en schoongemaakt, ging de deur van het museum, voor de gelegenheid in het huisje bij de molen Stormvogel, open voor het publiek.

Binnen was een grote hoeveelheid aan bodemvondsten te bezichtigen. Alles was een week eerder, op 16 september, gevonden tijdens de Archeologische Zoekmiddag die de HVL samen met de AWN had georganiseerd voor zo’n zestig kinderen. Enthousiaste schatgravers vonden toen pijpenkoppen, scherven, dierenbotten, spijkers en andere interessante objecten. De oudste scherven werden gedateerd rond het jaar 1000.

De bezoekers van het Museum waren niet alleen de kinderen die naar hun eigen vondsten en die van hun vriendjes kwamen kijken, maar ook geïnteresseerden uit het dorp. Het videoteam van Lopsternijs maakte een mooie reportage van het museum. Het Dorpshuis trakteerde elke schatgraver op een ijsje, dat op deze prachtige en warme dag heel welkom was!

Om 17u, bij het sluiten van het museum, mochten de kinderen hun in bruikleen gegeven schatten komen ophalen. Daarmee werd het Eerste Lopster Museum automatisch opgeheven. Maar een heropening, met een andere tentoonstelling, is heel erg waarschijnlijk!