Enthousiaste bezoekers duiken in geschiedenis Loppersum

In het zomerseizoen organiseert de Historische Vereniging Loppersum (HVL) elke laatste zaterdag van de maand gratis een zogenaamde ‘open inloop’ met aansluitend een rondleiding door het dorp. Op zaterdag 24 juni waren er zo’n twintig mensen die graag een duik in de Lopster geschiedenis wilden maken.

De inloopmiddag ging om 13.00 uur van start in Ons Dorpshuis, waar de HVL in een wandvullende vitrinekast verschillende wisselexposities tentoonstelt. Dit keer was een grote poppenverzameling aan de beurt, die na de tentoonstelling geschonken zal worden aan het Speelgoedmuseum in Roden. Mevrouw Heerema, die de poppen door de jaren heen verzamelde, was er zelf ook bij en vertelde over hoe haar collectie zo groot is geworden. Verder kwamen er plakboeken op tafel en memorabilia uit de tijd van de bessenteelt en uit de Tweede Wereldoorlog. Lid Rini Doff en archivaris Chris Bomekamp gingen met de aanwezigen in gesprek over de oude foto’s en objecten.

Wandeling

De rondleiding door Loppersum werd verzorgd door Lopster Tjaard Wals, die een wandelende encyclopedie genoemd mag worden als het gaat over de dorpsgeschiedenis. Onder zijn leiding liepen de belangstellenden door het oude centrum van het dorp en leerden over de vroegere bebouwing en bewoners. Speciale aandacht was er voor de locatie van de goudschat, die in september 2016 werd gevonden tijdens rioleringswerkzaamheden. Amateurarcheoloog Aldwin Wals, neef van gids Tjaard Wals en vinder van de goudschat, liep voor de gelegenheid ook mee en liet een aantal objecten zien die hij in de loop der jaren in Loppersum heeft gevonden, zoals een kanonskogel en een knoop van een Napoleontisch uniform.

Op 29 juli organiseert de HVL de volgende open inloop en dorpsrondleiding. Het Dorpshuis is dan weer om 13.00 uur geopend en de wandeling start om 15.00 uur. Aanmelden is niet verplicht. Voor meer informatie: info@hvloppersum.nl.