Open monumentendag
OPEN MONUMENTENDAG 2012
Klik HIER of op onderstaand afbeelding voor een fotoreportage

Rondwandeling
Vrijdagochtend werd de eerste groep gehaald van basisschool De Roemte. De groep stond stil bij bij Bonkhörn. Maar… wat is een bonk? Niemand die het wist. Vroeger werden er botten begraven, als restafval. Hörn is hoek. Vervolgens langs het oudste huis van Loppersum aan het Kerkpad (1562). De hoek om, naar de Nieuwstraat. Daar vertelde Tjaard het verhaal van Gruno´s bessentuin, waar wijn werd gemaakt en vruchten werden ingelegd. In deze zelfde straat wilde familie Nienhuis, bij de bevrijding van Loppersum op 20 april 1945, een kelder in vluchten, maar vader, moeder en zoontje kwamen door een granaat om het leven.
Daarna liepen we het Kreupeltje in. Tjaard wees naar de plek waar ooit aan de Kruisweg een school stond. Hoe heet de Kapsalon? ‘De Smidse’, wisten de kinderen wel. Toen was het ook niet moeilijk te raden hoe de kapper aan die naam kwam. Verder naar de Hogestraat. Op de hoek aan de overkant staat de Lopster Kroon. Vroeger was in dat café ook het gemeentehuis gevestigd. Oeds de Leeuw Wieland was er behalve aannemer en architect, ook logementhouder.
Terug naar de Hogestraat, langs Cheapy. Vroeger heette dit pandje De Klompendans. Het was een zogenaamde stille knip, waar stiekem een borrel werd geschonken. Een paar huizen verderop werd rechtgesproken en er was ook een galg. Op naar het Marktplein waar het monumentje staat ter gedachtenis aan hen die hun leven hebben gegeven, vanaf 1940 tot nu. We liepen door naar het oude gemeentehuis, met er tegenover het oude postkantoor. Verder naar de hoek Raadhuisstraat waar twee notarissen hebben gewoond. Door naar Hotel Spoorzicht, die ook door Oeds de Leeuw Wieland werd gebouwd en waar hij trouwens ook logementhouder is geweest. Volgens een leerling moest Oeds de Leeuw wel een heel rijk man geweest zijn, als hij zoveel huizen heeft kunnen bouwen!
Op de weg terug naar school stonden we nog even stil bij het oude gerichtshof en de oude joodse begraafplaats.
De kinderen van de Beatrixschool liepen ‘s middags dezelfde route, maar dan andersom. Onderweg namen we het zwembad mee, de loods waar nu de brandweer is maar waar vroeger een veiling was, en het station.
De wandeltochten waren een succes, dankzij Tjaard Wals en de begeleiders Gré Wijnenga, Johannes Langeland, Henk Schildhuis, Hugo Parker Brady en Rini Doff.
Begraafplaats
Open Monumentendag was een mooie afsluiting van een seizoen werken op de begraafplaats. Bezoekers waren welkom. Als ze dat wilden, konden ze een rondleiding krijgen van onze vrijwilligers. Aan de hand van foto’s (zowel op de begraafplaats zelf als in de garage tegenover de ingang) van hoe het een paar jaar geleden eruitzag, konden bezoekers zien hoeveel werk er inmiddels verricht is.