2009-2010

BEGRAAFPLAATS
84 oude graven fam 135Zelfs vandaag, zaterdag 3 juli, met een temperatuur van 28º C, zijn er zeker 25 vrijwilligers aan het werk op de begraafplaats. cultuur
Teksten die al jaren lang onzichtbaar waren, komen langzaam maar zeker tevoorschijn. Soms gaat er iets mis. Dan is een jaartal zo onduidelijk geworden en het reliëf zo versleten, dat achteraf iemand eerder doodgegaan blijkt te zijn dan hij geboren is. Maar die vergissingen worden snel opgemerkt.
Behalve schilderwerk, is ook een aantal mensen met de hekken bezig: ontroesten, in de olie en in de verf zetten. Stenen worden van hun plek gehaald, om het fundament te herstellen.
Er wordt grind gewassen en stoere mannen lopen af en aan met zware kruiwagens. Maar de arbeidsomstandigheden zijn goed: bekers water gaan rond, parasolletjes geven bescherming tegen de zon, koffie en thee wordt ruimhartig geschonken, natuurlijk is er koek en het is vooral erg gezellig.
Dus: mocht u een keer zin hebben om mee te doen: op woensdag en zaterdag bent u van harte welkom!

VRIJWILLIGERS AAN HET WERK OP DE BEGRAAFPLAATS

Op zaterdag 15 mei, onder een aarzelende zon, zijn vrijwilligers weer van start gegaan op de begraafplaats. Wethouder Hommo Smit verrichtte zijn bijna laatste ‘officiële’ handeling als wethouder door met een staalborstel een stukje roestig hek te lijf te gaan. Hij bedankte de vrijwilligers voor hun inzet, nu al voor het derde jaar. Wat de vrijwilligers voor elkaar hebben gekregen, was de gemeente – vanwege geldgebrek – nooit gelukt.
Hij herinnerde aan het feit dat de gemeente jaren geleden zelfs bordjes bij verwaarloosde monumenten zette: als de familie zich niet zou melden, zouden deze opgeruimd worden.
Maar een geluk bij een ongeluk: de gemeente had zelfs geen geld om op te ruimen! Daar mogen we nu blij om zijn.

Begraafplaatsdia1

Previous ◁ | ▷ Next

Op haar beurt bedankte de Historische Vereniging, bij monde van Rini Doff, de wethouder voor de goede samenwerking. Want ook al heeft de gemeente geen geld, ze heeft met faciliteiten en inzet van materialen wel degelijk haar steentje bijgedragen. Het resultaat van de samenwerking is goed te zien. Als u eens een kijkje neemt op de begraafplaats, vergelijk dan maar eens het voorste stuk met wat verderop staat en zoek de verschillen.

Als mensen nog willen meedoen: kom gerust op zaterdagmorgen langs of bel eerst met Rini Doff (572009) voor meer informatie.

wethouder1 wethouder2

Begraafplaatsproject
Op zaterdag 23 mei 2009 zijn tientallen vrijwilligers actief begonnen met het opknappen van grafstenen en sierhekken op de algemene begraafplaats van Loppersum.
Dit gebeurt onder leiding van Stichting Landschapsbeheer Groningen op initiatief van onze vereniging. Er was voor die dag veel aandacht in de pers en op de regionale omroep.
De vrijwilligers gaan door tot eind augustus. Het begraafplaatsproject wordt gesponsord door de volgende organisaties: NAM, Provincie, Loket Levende Dorpen, Prins Bernhard Fonds en RWE en een particulier.
Op 3 oktober 2009 vond een feestelijke afsluiting plaats van het begraafplaatsproject met alle vrijwilligers. In het gemeentehuis van Loppersum was er een ontvangst met koffie en thee.

Daar kon men een fototentoonstelling van het begraafplaatsproject bewonderen. Op de begraafplaats werd vervolgens het project symbolisch afgesloten. Ter afsluiting was er nog gelegenheid om in de Lopster Kroon na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

foto 2 teamwerk