Klassendag 2014

Leerlingen leren ruiteren op Klassendag 2014
Op zaterdag 13 september was het Monumentendag. Zoals gebruikelijk werd de vrijdag ervóór, 12 september, de zogenoemde Klassendag gehouden. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de beide basisscholen in Loppersum roken onder leiding van gidsen, begeleid door leerkrachten en vrijwilligers, aan de geschiedenis van ons dorp en bezochten een boerderij.

In totaal waren en vier groepen die elk twee programma-onderdelen kregen: een wandeling door het dorp, gegidst door dorpsgids Tjaard Wals en een bezoek aan boerderij Eikemaheert aan de Stedumerweg.
In het dorp leidde Tjaard de leerlingen langs het Kerkpad, de Petrus en Pauluskerk, de Kreupelstraat, de Hogestraat, het Marktplein, de Raadhuisstraat, de Molenweg,de Schepperij en de Wirdumerweg, waarbij hij van alles vertelde over het leven daar in vroegere tijden.

DSC03762 DSC03778 DSC03781 - kopie DSC03786 DSC03793

Op boerderij Eikemaheert, waar de leerlingen onder begeleiding heen fietsten, vertelde boer Piet Glas eerst over zijn opa, die hier precies honderd jaar geleden boer werd. Hij nam de helft van elk groepje mee om zelf de handen uit de mouwen te steken: gras ruiteren.
Ruiteren
Ruiteren is een oude techniek van gewassen opzetten om ze te aan de lucht te laten drogen.
Boerin Angela Rijnen nam telkens de andere helft van de leerlingen mee in en rond de boerderij en vertelde over het leven van vroeger, en liet foto’s en sporen daarvan zien.
In de gang In de keuken In de oude meidenkamer
Daarna wisselden de groepen. De leerlingen waren erg onder de indruk van de boerderij en stelden veel vragen.
Natuurlijk mochten ze ook met zijn allen op de trekker zitten!

Op de trekker

Na afloop kregen leerlingen en begeleiders een ansichtkaart van de boerderij uit 1928 uit het archief van de familie Glas, die de HVL speciaal voor de gelegenheid had laten drukken
De Klassendag wordt jaarlijks landelijk gehouden in het kader van Open Momumentendag, die dit jaar op 13 september plaatsvindt. De Historische Vereniging Loppersum dankt Gré Wijnenga, Gerda Haak, Johannes en Jans Langeland, Henk Schildhuis, Tjaard Wals, Hugo Parker Brady, Jan Wierts Wesssels en Rini Doff, de onderwijzers, Piet Glas en Angela Rijnen voor hun hulp en bijdragen aan deze geslaagde dag. Dagblad van het Noorden weidde zelfs een paginagroot artikel aan het bezoek aan de boerderij.