Nieuw grafmonument voor Lopster architect

Het gebeurt niet vaak dat er op een begraafplaats iets gevierd wordt. De onthulling van het grafmonument voor Oeds de Leeuw Wieland én de presentatie van vijf jaar restauratiewerk van vele vrijwilligers waren echter een klein feestje waard.

Veel belangstellenden waren zaterdag 1 september aanwezig op de begraafplaats van Loppersum: de vrijwilligers natuurlijk (zij waren de eregasten), maar daarnaast ook vertegenwoordigers van Landschapsbeheer en van de gemeente Loppersum, subsidiegevers, nazaten van architect Oeds de Leeuw Wieland, bewoners en andere geïnteresseerden.

Oeds 001

Nadat een groepje vrijwilligers (op initiatief van overbuurman Menzo Eissens) vijf jaar geleden het monumentale toegangshek hadden gerestaureerd, vond de Historische Vereniging Loppersum het hoog tijd worden om nu ook de zwaar verwaarloosde begraafplaats aan te pakken. Samen met Landschapsbeheer Groningen en de gemeente Loppersum en dankzij subsidies van overheden en particulieren hebben zo’n dertig vrijwilligers, zomer na zomer, fors doorgepakt. Aan de hand van vele foto’s is te zien hoe de situatie vijf jaar geleden was en hoe het er nu uitziet. Een wereld van verschil.

Kaal grasveldje
Maar een doorn in het oog van velen, was dat ‘onze’ architect Oeds de Leeuw Wieland geen steen of gedenkteken had. De Historisch Vereniging wist dat hij en zijn vrouw hier begraven lagen. Via de gemeente kwam ze er ook achter wáár. Maar… er was alleen nog maar een kaal grasveldje. Het verhaal gaat dat het hekwerk ooit als oud ijzer is verkocht en dat met de opbrengst het personeelspotje van de begraafplaatsmedewerkers aardig is gespekt.

In de zomer van 2011, toen het lijkenhuisje werd opgeknapt, werd een aantal glasplaten ontdekt: naambordjes die bij kennelijk geruimde graven hebben gestaan. Een onverwachte verrassing was dat daaronder ook de naamplaten van Oeds de Leeuw, zijn vrouw en een van zijn zoons van achter het stof en de spinnenwebben tevoorschijn kwamen: inspiratiebron en startsein voor een nieuw grafmonument.
Oeds 002
Hoefsmid Eijse Mollema heeft samen met Piet Prins de hele winter doorgewerkt aan het smeden van een prachtig hek. Andere vrijwilligers namen het fundament, het metselwerk en het schilderwerk voor hun rekening.
Burgemeester Albert Rodenboog onthulde zaterdag het monument, samen met Eijse Mollema, door een origineel zwart wollen kleed (dat vroeger in de weekenden gedurende zes weken over pas gedolven graven werd gelegd) weg te trekken. Daarna vertelde Reint Middel, schrijver van een onder verantwoordelijkheid van de Historische Vereniging uitgegeven boek over Oeds de Leeuw, nog enkele memorabele verhalen.

Voor ieder die er afgelopen zaterdag niet bij kon zijn: ook op Open Monumentendag (zaterdag 8 september) leiden de vrijwilligers bezoekers met alle plezier rond. Ook de foto-expositie tegenover de ingang van de begraafplaats aan de Hofstraat is dan geopend.

Oeds3

De foto’s zijn gemaakt en beschikbaar gesteld door Herman Rinket