Grote belangstelling voor gouden muntschat Loppersum

Een groot aantal belangstellenden heeft op zaterdag 20 mei de unieke, ééndaagse tentoonstelling van de goudschat van Loppersum bezocht. Ruim vijfhonderd mensen uit Loppersum en omgeving, maar ook toeristen van buiten de provincie, bekeken de 48 gouden munten en een aantal andere vondsten die vorig jaar tijdens graafwerkzaamheden in de dorpskern zijn gevonden. Voorafgaand aan de opening van de expositie kregen de vinders van de schat, archeoloog Sierd Jan Tuinstra en metaaldetectoramateur Aldwin Wals, beiden een zilveren erepenning van de gemeente Loppersum.

Door Els Zwerver

Toen in april van dit jaar bekend werd dat er een schat van 16e-eeuwse gouden munten en een bijzondere Engelse penning was gevonden, maakte de Historische Vereniging Loppersum zich meteen sterk voor een mogelijkheid tot bezichtiging voor alle Lopsters. De gemeente stelde de raadszaal van het gemeentehuis ter beschikking en regelde beveiliging. Ingenieursbureau MUG, dat de munten in bewaring heeft tijdens het onderzoek en de determinatie, verleende haar medewerking, net als de vinders Tuinstra en Wals. De HVL zorgde voor een begeleidende tentoonstelling van andere voorwerpen die tijdens dezelfde werkzaamheden in 2016 naar boven kwamen.

Vragen

Zowel kinderen als volwassenen en zowel Lopsters als mensen van ver weg bogen zich over de vitrine om de schat van heel dichtbij te kunnen bekijken. Veelgestelde vragen waren ‘Wat zijn ze waard?’ (ongeveer 30.000 euro), ‘Waar zijn ze precies gevonden?’ (onderaan de Hogestraat, bij de kruising met de Van der Munnikstraat) en ‘Hoe oud zijn ze?’ (de oudst gedateerde komt uit 1501). De vragen werden beantwoord door Wals en Tuinstra, die de hele dag aanwezig waren. Ook vrijwilligers van de Historische Vereniging gaven tekst en uitleg en verkochten ter plaatse ook een speciale editie van hun tijdschrift Lopster Kroniek, geheel gewijd aan de muntschat en de achtergronden.

Nog meer schatten

Een aantal bezoekers nam de gelegenheid te baat om eigen vondsten te laten determineren. Zo blijkt dat de wierde van Loppersum veel meer schatten verbergt: andere munten, een behoorlijk zeldzame raadspenning en zelfs nóg een Engelse penning, identiek aan het insigne met Tudorroos die vlakbij de gouden munten is gevonden. Archeoloog Tuinstra is blij met deze onverwachte onthulling. ‘Iemand heeft de penning op een veld in Loppersum gevonden en herkende de foto in de krant,’ vertelt hij. ‘Deze is zwaar beschadigd, maar werpt mogelijk wel meer licht op de achtergrond van deze Engelse insignes.’

Aldwin Wals, de vinder van de schat en bestuurslid van de noordelijke tak van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN), is erg enthousiast over de belangstelling en het enthousiasme van de bezoekers. ‘Je kunt wel zien dat het bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Misschien moeten we een soort bodemvondstendag organiseren, waar bezoekers hun eigen gevonden voorwerpen kunnen laten determineren.’ Ook Tuinstra ziet dat wel zitten. ‘Wie weet komen er nog meer insignes boven water, of andere interessante schatten.’

In Loppersum?

Aan het einde van de middag werd de schat weer ingepakt en meegenomen naar het depot. Waar en wanneer de munten opnieuw te zien zullen zijn, is nog niet duidelijk. De beveiliging en verzekering van de schat maakt dat niet veel locaties in de provincie geschikt zijn. Veel Lopsters zijn het er echter over eens: ‘Die schat hoort hier, in Loppersum.”